Talenturen 2020-2021

Omwille van de coronamaatregelen kunnen we dit schooljaar de talenturen niet organiseren zoals hieronder beschreven. In plaats van twee keer zeven weken talentuur, zullen de leerlingen dit jaar zeven keer twee weken talentuur hebben. Ze kunnen dit jaar ook geen keuze maken uit verschillende talenturen, omdat we die per klas moeten organiseren. Toch zorgen we voor elke klas voor een zeer rijk en gevarieerd aanbod aan activiteiten!

Talenturen

Sinds september 2014 organiseren we tweewekelijks talenturen op vrijdagnamiddag, van 14.05 u. tot 16.00 u.
Een talentuur is een activiteit waarbij je uit een ruime waaier kan ontdekken wat je graag doet of wat je verder wil ontwikkelen. De focus ligt op het doen.

Voor 2019-20 zijn er opnieuw nieuwe keuzes. Er zijn 30 keuzes mogelijk dankzij de inzet en het talent van leerkrachten, externe medewerkers en vrijwilligers!

De talenturen worden in 2019-2020 georganiseerd voor leerlingen van het eerste en tweede jaar. De groepen worden samengesteld op basis van de keuzes die leerlingen maken. Ze zijn dus gemixt qua leeftijd. Voor de meeste talenturen is het aantal deelnemers beperkt.
De activiteiten gaan op diverse plaatsen door (rust- en verzorgingstehuis te Blankenberge, Sport Vlaanderen (BLOSO), de Sportdoze, natuurreservaat Groenwaecke, kinderdagverblijf ’t Schelpje …), maar we vertrekken en komen steeds toe in de gebouwen van het secundair onderwijs (Weststraat 86).

Elke leerling kan twee keer kiezen per schooljaar. De eerste keer op vrijdag 6 september 2019. De tweede keer op vrijdag 17 januari 2020. Elke keer worden drie verschillende keuzes opgegeven. Het is niet mogelijk om tweemaal hetzelfde talentuur te volgen. Ook niet gespreid over verschillende schooljaren.
We kunnen helaas geen rekening houden met de voorkeuren tussen de drie keuzes die je maakt.
Het invullen van je drie keuzes gebeurt via een digitale vragenlijst die onder begeleiding van de leraar wordt ingevuld, maar de keuze voor het talentuur ligt uiteraard voor 100% bij de leerling.

Je kan de beschrijvingen van de talenturen hieronder op de site lezen of in deze brochure.

Talenturen Kunst en Creatie
1 Hoedenatelier
‘Het is den hoed die het doet.’ Een pet, hoed, als bescherming, als verfraaiing, in alle mogelijke kleuren en materialen … Al sinds jaar en dag is een hoofddeksel ‘de kers op de taart’, maakt het je outfit af. Elk model roept een bepaalde sfeer of stijl op. In dit talentuur komen de basistechnieken en materialen aan bod. Je werkt met papier, stof, naald, garen, veren, linten, knopen, enz. om een fraaie hoed te maken
 
2 Grime
Lijkt het je leuk om met kwaliteitsvolle schmink te schilderen op gezicht en lichaam? Zin om technieken te verkennen die bij grime tot het gewenste resultaat leiden? Tijdens het talentuur grime gaan we aan de slag met deze technieken en verschillende materialen en geven we onszelf of elkaar een letterlijke ‘make-up-over’. De ene keer werken we rond technieken, de andere keer rond een thema, de mogelijkheden zijn oneindig.
 
3 Zang en muziek
Hou je van zingen in groep of als solist? Is popmuziek jouw ding? Speel je een instrument of wil je het graag leren?
Dan is ‘Zang en muziek’ iets voor jou!
 
4 FilmClub
Je ploft je in een zetel of op een kussen, de lichten gaan uit en de beamer aan … Je wordt meegezogen in het verhaal dat op het scherm wordt geprojecteerd. Je maakt kennis met personages, andere delen van de wereld, verhalen van andere mensen … Het ene moment flitsen de beelden voorbij, het andere blijft de camera wat langer bij iets stilstaan. Sommige films zijn na vijf minuten al voorbij, andere duren een uur of langer. Elke keer weer maak je kennis met andere personages, andere plaatsen en verhalen.
In de FilmClub bekijken en bespreken we langspeelfilms, animatiefilms, kort- films, klassiekers en docu’s. Je maakt er kennis met ‘andere’ films. Films die (nog) niet op de (Vlaamse) televisie werden vertoond en die je (nog) niet op Netflix vindt. Niet alleen Amerikaanse en Europese films, maar ook films die zich elders in de wereld afspelen. We geven de films sterren en leggen aan elkaar uit wat we goed vonden en wat minder. Aan het einde van de reeks mag je jezelf een filmkenner noemen!
 
5 Juweelontwerpen
Zin om je ideeën en fantasieën om te zetten in eigen, persoonlijke ontwerpen? Dan is juweelontwerpen beslist iets voor jou. Trendy, hip, vintage … modebewust of niet: hier krijg je de kans om je sieraden zoals oorringen, kettingen, armbanden … een persoonlijke touch te geven.
 
6 Glastechnieken
Altijd al benieuwd geweest hoe je glas kan laten “zingen”? Kom het ontdekken in deze workshop, leer stukjes gekleurd glas snijden, vervolgens slijpen en omwikkelen met koperfolie, om er daarna één geheel van te maken door te solderen. Het resultaat kan je achteraf thuis laten schitteren in de zon voor je raam.
 
7 Drama
Toneel is een fantastische manier om jezelf in allerlei vormen tegen te komen. Tijdens dit talentuur maken we kennis met het toneel op verschillende manieren.
Wat komt aan bod:
Het lichaam is je belangrijkste werkinstrument: Hoe sta je op de scène? Sta je stil als je spreekt … of juist niet? We leren grip te krijgen op de manier waarop we staan, zitten, lopen en bewegen op de scène.
Maar ook je stem is belangrijk. Die war- men we op met ademtechnieken en klankoefeningen. Blij, boos, bang, verdrietig, beleefd, onbeleefd, uitgeput, onzeker, stiekem, bewonderend … je leert je gevoelens uitdrukken met of zonder woorden.
Via improvisatieoefeningen speel je vanuit je verbeelding. Hierdoor vergroot je jouw durf, je verbeelding en je zelfvertrouwen. De tekst wordt “echt” gemaakt door ze in beweging om te zetten. We leren hoe een tekst tot leven komt.
Met bestaande teksten of eigen materiaal creëren we een scène of een voorstelling die we brengen op de talentenshow.
 
8 Vormgeving met klei
Klei is soepel en zacht materiaal om mee te werken. Met je handen modelleer je vormen vanuit een zachte massa. Je leert boetseren met je handen, maar ook met je nagels en met boetseerspatels. Je leert klei bewerken door het te bekloppen met een plat of rond stuk hout, door te snijden met een mesje of door klei te verwijderen met een mirette. Je werkstuk wordt gedroogd en vervolgens gebakken in de kleioven.
 
9 Maquettebouw
In dit talentuur leer je met eenvoudige materialen een miniwereld bouwen: een landschap, een nederzetting uit de middeleeuwen, een Gallisch dorp, een rivierbedding met bruisende watervalletjes … Op kleine schaal en in drie dimensies bouw je een wereld na en overwin je aardig wat technische problemen.
Talenturen Wetenschap en Techniek
10 Coderen als een ICT-st[AR]!
Wil je kennis maken met de mogelijk- heden van Augmented Reality, Sketchnoting en App design? Dan is dit talentuur misschien iets voor jou. Je maakt er kennis met code uit Swift, de robots van Sphero en je gebruikt apps zoals ARMakr, Keynote, Garageband en ProCreate.
Word jij ICT-st[AR]? Bestuur de robot Sphero door een eigen wereld te creëren en breng je verhaal tot leven door gebruik te maken van code, tekeningen en Augmented Reality.
 
11 Lego Mindstorms programmeren
Maak kennis met de basis van programmeren. Elk talentuur doen we dit op een andere manier. We bouwen een tekenrobot met Lego Mindstorms of sturen mysterieuze berichten naar elkaar met Micro:bit. Of speel je liever een eigen gemaakte game met Scratch of Hourofcode?
 
12 Techniekatelier
Je houdt van techniek en technologie? Je wil je technische en praktische vaardigheden een boost geven? Via allerlei leuke realisaties leer je heel wat bij over metaalbewerking (je mag lassen met een lasbril), hout- en kunststofbewerking en elektriciteit. Het spreekt voor zich dat nauwkeurigheid en kunnen werken met een stappenplan hier onmisbare kwaliteiten zijn. Je werkstukje mag je uiteraard mee naar huis nemen.
 
13 Milieu
Met het talentuur milieu onderzoeken we hoe we onze klas- en schoolomgeving nog milieuvriendelijker kunnen maken. Wat met het afval? Kan onze speelplaats nog groener? Gebruiken we voldoende herbruikbare verpakking- en? Wat wordt nodeloos geprint? Hoe zorgen we ervoor dat klasgenoten milieubewuste burgers worden?
 
14 Natuurlijk
Gebeten door de beestige natuur? Goesting om te grasduinen in de zaligste groene plekjes vlakbij om deze binnenkort te delen met je familie, vrienden, je lief … ? Laat de zot van de natuur in jou volledig ontwaken. Vanuit Groenwaecke bieden we je een puur natuuravontuur, ‘outdoor fun’ inbegrepen! Trek op het ritme van de seizoenen met jouw persoonlijke vogel-ID de Uitkerkse Polder in. Timmer je eigen nestkast of insectenhotel, voer en beloer een bonte verzameling vreemde vogels, schep watermonsters uit de poel … en behaal na een reeks prikkelende natuurervaringen en een pittige quiz je Natuur-Talent-Diploma!
 
15 Fietsatelier
Je fietsrem aanspannen, versnellingen regelen of je banden herstellen: je leert het van een vakman. Van oma’s oude fiets en van je BMX zonder stuur maak je een opnieuw een nieuwe en veilige fiets. Je pimpt de nieuw samengestelde fiets en bouwt zo mee aan onze eigen reeks schoolfietsen.
Talenturen Welzijn en Maatschappij
16 Omnisport
Kennismaken met allerlei sportdiscipli- nes en ze beter onder de knie krijgen. Dat is wat je in deze mix van sporten mag verwachten. Je krijgt de kans om nieuwe sporten te ontdekken. Als het al wel eens kriebelt bij jou, dan moet je zeker sporten. Neem vlug je tennisrac- ket uit de kast, trek je sportschoenen aan en speel mee!
 
17 Tuinieren (NIEUW vanaf het 2de trimester)
Om van stress en even helemaal te ontspannen, heb je niet meer nodig dan een paar vierkante meter grond. Wil je de weldadige kracht van tuinieren eens ervaren? We leren je graag de eerste knepen van het vak, zodat ook jij straks net zoals Wim Liebaert kan spreken over het kweken van je eigen groenten.
Voor dit talentuur heb je kledij nodig die vuil mag worden (of een overall), een fiets, een fietshelm en een fluorescerend hesje.
 
18 EHBO – Junior Helper
Wil jij je verdiepen in de geheimen van eerste hulp? Dan is het talentuur ‘Junior Helper’ jou op het lijf geschreven. Je leert op een correcte manier te reageren als er een ongeval gebeurt. Je kan na de lessenreeks kleine en ernstige wonden verzorgen. Verbanden leg je zo aan op de enkel, pols, elleboog, knie of arm. Uiteraard leren we reanimeren zonder en met een AED (automatische externe defibrillator). De hulpdiensten bel je zonder twijfelen … Na de praktijktest kan je het brevet Junior Helper behalen. Het brevet wordt door het Rode Kruis uitgereikt, is internationaal erkend en drie jaar geldig.
 
19 Koken
Jeroen Meus, Piet Huysentruyt, Pascale Naessens achterna? Wil je nieuwe smaken ontdekken en leren appreciëren? Wil je naast lekker ook gezond eten? Samen maken we heel wat lekkers klaar en … het heerlijke resultaat mag je op het einde van de les natuurlijk verorberen!
 
20 Dans
So you think you can dance … Iets voor jou? Hier maak je kennis met de verschillende dansstijlen en choreografieën. Vergeet niet te stretchen voor elk dansmoment en sluit je dansuurtje telkens af met een cooldown. Na al deze lessen verwachten we van jullie een leuk dansnummer op een keitoffe melodie!
 
21 Bejaardenzorg
Ken je ook dat oude vrouwtje in de straat dat er zo blij van wordt als je een babbeltje met haar slaat? Zie je ook elke dag dat oude meneertje dat vanuit zijn zetel aan het raam naar je zwaait? Wil je wel iets meer voor hen betekenen? Kom dan mee naar het rust- en verzorgingstehuis en help samen met je vrienden de eenzaamheid van deze ouderen te doorbreken. Dat kan door hen te helpen bij het eten, een vrolijke babbel, maar ook door een leuke activiteit te organiseren.
 
22 Jiu Jitsu
Jiu Jitsu is een verdedigingssport, die werd beoefend door de befaamde samoerai, een verdedigingskunst waaruit Judo, Aikido en Karate zijn ontstaan. Ervaren lesgevers leren je de basisvaardigheden van deze sport aan.
OPMERKING: Je brengt een kimono mee. Als je dat niet hebt volstaat een lange broek en een stevige trui met lange mouwen.
 
23 Kinderverzorging
Verzorg en vertroetel je graag baby’s? Wil je graag meehelpen aan de opvoeding van kinderen? Kinderdagverblijf ‘t Schelpje voorziet opvang voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Zij vinden het belangrijk dat elk kind warmte en geborgenheid krijgt. Je mag deze baby’s en kinderen mee helpen verzorgen.
 
31 Boogschieten (NIEUW)
Boogschieten is tegenwoordig een sport die door meer en meer jongeren wordt beoefend. In dit talentuur leer je hoe je een boog goed moet hanteren, je leert een pijl richten en in de roos mikken. We hebben natuurlijk ook aandacht voor veiligheid en werken aan de houding van elke schutter terwijl we de schiettechnieken inoefenen.
Talenturen Taal en Cultuur
24 Filosoferen
Ben je soms ook verwonderd over dingen waar de meesten aan voorbij gaan? Kan je goed luisteren? Discussieer je graag? Dan is filosoferen misschien wel iets voor jou. Tijdens elke bijeenkomst vertrekken we vanuit een welbepaalde vraag, zoals bijvoorbeeld: ‘Wanneer is iemand slim?’, ‘Wanneer is iets mooi?’, ‘Wanneer verdien je straf?’, ‘Wanneer voel je je thuis?’, ‘Hoe kun je iets bewijzen?’, ‘Wat is respect?’, ‘Wat is tijd?’ … Via een gesprek als gelijken maar ook via verwerkingsopdrachten proberen we samen (meer) inzicht te verwerven.

 
25 Schaken
Rokade, en passant, remise, pat … Zeggen deze termen je niets? Daar komt verandering in wanneer je een aantal lesjes schaken achter de rug hebt. Elke les leer je iets bij en na een tijdje speel je zelfs je grote zus of je oom naar huis! Is schaken moeilijk? Helemaal niet! Af en toe een moeilijke term of zet, maar door vele partijtjes te spelen, krijg je de ‘schaakknepen’ onder de knie. En … misschien ben jij wel de winnaar van de beker van je eerste, heuse schaaktornooi.
 
26 JopieNWS
Als een echte tv-journalist verzorg je het jeugdjournaal van onze school. De ene keer bereid je de interviews voor en houd je ook de microfoon ter hand, de andere keer neem je beeldopnames met een camera en maak je er een nieuwsreportage van. Samenwerken met jeugdjournalisten in een jeugdredactieploeg en het schoolnieuws in beeld brengen en ook nog uitzenden … zegt jou dat wel wat? Actie!
 
27 eTwinning
Je leert jezelf en je school voorstellen in een andere taal. Je leert op af- stand kennismaken met Franstalige of Engelstalige leeftijdsgenoten. Als het meezit heb je al vlug ‘de klik’ gevonden met een vriend of vriendin in het buitenland. Via e-mail, Facebook, Skype of Facetime. We werken samen met anderstalige jongeren aan een thema. En wie weet kom je elkaar nog in levende lijve tegen!
 
28 Vlaamse Gebarentaal (NIEUW – alleen in de eerste periode)
Het maken van gebaren is iets heel natuurlijks. Iedereen doet het, iedereen kan het. We zwaaien naar elkaar of steken een duim op, maar om echt te communiceren heb je een gebarentaal nodig. In Vlaanderen is dat de Vlaamse Gebarentaal of VGT. Misschien pro- beerde je zelf ook al eens met een dove persoon te communiceren? Of misschien ken je helemaal geen dove mensen maar zou je wel graag een nieuwe, visuele taal leren en zo ook bijleren over een andere cultuur, de dovencultuur en zijn gemeenschap? Dan is dit je kans!
 
29 Spelen met taal (NIEUW)
Een foto, een prent, een streepje muziek, een woord, een letterspel, een herinnering, een verhaal … zijn de triggers voor kleine schrijfopdrachten. Spelenderwijs knutselen we met woorden, boetseren we met taal. We kijken vooral naar originaliteit!
 
30 Goochelen
Je leert een publiek entertainen met eenvoudige goocheltrucs. Je steekt zelf goochelstrucs in elkaar door mensen te misleiden, door logisch te denken, door hun aandacht aan te scherpen of juist weg te halen. Ben je bereid om je eigen accenten in een truc te leggen en hem voor te bereiden tot er niets meer aan het toeval overgelaten wordt? Dan is dit talentuur iets voor jou!