Internationaal transport en goederenverzending (of Transport Management Assistant)

Onderwijsaanbod

Heb je een diploma secundair onderwijs op zak en wil je graag aan de slag in de logistieke sector, dan is de Se-n-Se opleiding transport management assistant iets voor jou.
Deze éénjarige opleiding bereidt je voor op een administratieve job in één van de talrijke transportgebonden bedrijven in de haven van Zeebrugge of Oostende of op de luchthaven van Oostende.

Klik hier voor een eerste impressie.

Profiel van de studierichting

Iets voor jou?

De haven van Zeebrugge, als 2de grootste Belgische haven en grootste wereldautohaven blijft groeien! Plannen voor expansie zijn een blijvende realiteit! Zo komt er binnenkort een nieuw hoofdkantoor van Cosco Shipping in de voorhaven. Ook de Roro blijft groeien met wereldspelers zoals ICO en WWL. Samenwerking met de haven van Antwerpen staat op de agenda.
Er is dus veel nood aan geschoolde logistieke bedienden en voor hen liggen heel veel carrièremogelijkheden open. Niet alleen expeditiekantoren, rederijen, goederenbehandelaars maar ook handelsfirma’s en productiebedrijven zoeken mensen met kennis over import, export, douane, gevaarlijke goederen, verschepingen, logistiek.

De opleiding transport management assistant is jouw sleutel tot deze boeiende internationale wereld.

Voel jij je aangesproken, dan ben je beslist:
– geïnteresseerd in transport, logistiek en administratie,
– goed in communicatie en vreemde talen,
– vlot in omgang met ict.

Hoe zit de opleiding in elkaar?

Leerlingen met een diploma secundair onderwijs die via een éénjarige opleiding tot logistiek bediende aan het werk willen, kunnen kiezen voor de opleiding transport management assistant, uniek voor de regio West-Vlaanderen. Dit alles binnen een hogeschoolcultuur van meer vrijheid en verantwoordelijkheid.
Van maandag tot donderdag staan 25 contacturen geprogrammeerd. Naast transporteconomie staan ook de taalvakken op het menu (Engels, Frans, Duits, Nederlands). De leerstof wordt thematisch benaderd. Je wordt vertrouwd gemaakt met douane-, transport- en betalingsdocumenten, met import- en exportformaliteiten. Uiteraard gaat ook veel aandacht naar een vlotte omgang met ICT, een grondige talenkennis en een efficiënte zakelijke communicatie. In een internationale werkomgeving is dat vanzelfsprekend.
Elke vrijdag zetten excursies, havenbezoeken, gastcolleges en projectwerk de theorie in praktijk om.

De grote troef in de opleiding is de 7 weken stage in een bedrijf dat zich richt op expeditie, transport,
het regelen van douaneformaliteiten, een
warehouse of een internationaal bedrijf (keuze in samenspraak met de school).

Er zijn 2 instapmomenten: 1 september en 1 februari.

 

 

Je toekomstige beroep

Het contact met onze stagebedrijven bezorgt onze tma-leerlingen een vlotte overstap naar de arbeidswereld. De grote meerderheid werkt vandaag als expediteur, industrieel en logistiek planner, bevrachter, dispatcher goederenvervoer over weg, douanedeclarant, verantwoordelijke logistiek, magazijnbeheerder, waterklerk, medewerker internationaal goederenverkeer, planner goederenbehandeling…

 

Lessentabel
Transport management assistant
Nederlands2
Frans4
Engels4
Duits2
Economie en maatschappij1
Transporteconomie10
Economische aardrijkskunde2
Stage7
TOTAAL32