Olympiades wetenschappen en wiskunde
Elk schooljaar worden op Vlaams niveau verschillende olympiades georganiseerd in de disciplines aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica en wiskunde. Een olympiade start met een eerste online-ronde die op de eigen school wordt afgelegd. Leerlingen van het 5de en 6de jaar wiskunde-wetenschappen krijgen steeds de kans om vrijwillig deel te nemen aan één of meerdere olympiades naar keuze. Op woensdagmiddag worden ze onderworpen aan 25 multiple-choice kennisvragen over de leerstof van de voorbije jaren en dit voor één bepaalde discipline.
Velen van hen zien dat als een unieke kans om zichzelf te toetsen, zichzelf te vergelijken met de gemiddelde Vlaamse student of zichzelf voor te bereiden op latere studies en/of het ingangsexamen geneeskunde.

De beste Vlaamse scholieren gaan verder naar de 2de ronde die ingericht wordt in één van de Vlaamse universiteiten. Deze studenten nemen het verder tegen elkaar op onder vorm van open vragen en eventuele praktijktesten. Ook op onze school hebben we al verschillende leerlingen zien doorstoten naar zo’n tweede ronde.

Wij, als leerkrachten, waarderen het enorm dat leerlingen hun schaarse vrije tijd hieraan willen spenderen en prijzen hen voor hun engagement ten aanzien van wetenschappen en wiskunde. Dat verdient -ongeacht het resultaat- de grootste pluim.

Olympiade Latijn

Elk jaar nemen de leerlingen van het 6de jaar deel aan de Olympiade Latijn. De deelnemers vertalen individueel een tekst van de beroemde redenaar Cicero in vlot en aangenaam leesbaar Nederlands. De voorbije jaren hadden we heel wat finalisten, een aantal laureaten en zelfs een leerlinge die geselecteerd was voor de Europese finale in Arpino (Italië).

Olympiade filosofie

Dit schooljaar nemen we met de derde graad deel aan de Vlaamse Olympiade filosofie. De leerlingen schrijven in het Engels een verhandeling over een filosofisch thema met actualiteitswaarde. De wedstrijd peilt naar filosofische vaardigheden en kennis van de wereld rondom zich. De voorbije jaren schaarden verschillende van onze leerlingen zich bij de eerste tien.

Olympiade Frans

Als school dragen we taalverwerving hoog in het vaandel. Om leerlingen de kans te geven extra bezig te zijn met Frans en zich ook eens te meten met anderen in Vlaanderen, nemen we elk jaar deel aan de olympiade Frans “Olyfran”.

De deelname is vrijblijvend maar uiteraard proberen we onze leerlingen hiervoor warm te maken. Het maakt niet uit in welke studierichting je zit: iedereen krijgt de kans om op zijn niveau zijn kennis en vaardigheden van het Frans te testen. Ook Franstaligen kunnen deelnemen maar zij worden in een aparte categorie beoordeeld. Leerlingen kunnen zich voorbereiden via de site Olyfran waar alle vragen van vorige edities worden aangeboden.