Oostenrijkreis

Hou jij van een actieve vakantie boordevol sport en spel? Dan is onze Oostenrijkreis zeker iets voor jou! In 2025 vindt de zevende editie plaats! Vanaf september 2024 bezorgen we alle leerlingen van het eerste en tweede jaar de nodige informatie.

INSCHRIJVEN

In september 2024 kan je je inschrijven voor de zevende editie van deze reis in augustus 2025.

De reis en de bestemming

De busreis
Begin augustus vertrekken we ’s morgens (heel) vroeg met de bus naar Oostenrijk. We verzamelen op de parking in de Groenestraat. Het exacte uur van vertrek laten we via mail weten. We leggen ongeveer 950 km af. De chauffeurs voorzien drie rustpauzes. In die pauzes kan je wat eten, een bezoek aan het toilet brengen of gewoon de benen even strekken. Rond 20 u. komen we aan in Stanzach, Oostenrijk. leefregels busreis (pdf)
Onze route Blankenberge – Stanzach (link)
Busverdeling heenrit: bus1 – bus2
Busverdeling terugrit: bus1 – bus 2

Het Lechtal
Wij verkennen één van de vele dalen die Oostenrijk rijk is: het Lechtal. De kronkelende rivier die door het dal stroomt, heeft z’n naam aan het dal te danken. Of was het nu omgekeerd? Uiteindelijk zal het bergwater van de Lech in de Donau uitmonden. Langs de rivier hebben zich verschillende kleine dorpjes genesteld. In ééntje daarvan houden wij halt: Stanzach!

Onze verblijfplaats
Bergland is één van de huizen die JEKA verhuurt. Het huis heeft kamers van 2 tot 6 personen, voldoende sanitair, een ruime keuken, een polyvalente zaal en een eetzaal. Voor de activiteiten maken we gebruik van een ruim speelveld. In de buurt is ook een bos.
leefregels kamphuis (pdf)

Een actieve vakantie

Onze Oostenrijkreis zit boordevol sport, spel en verschillende bergtochten. Dit alles gaat door in de prachtige natuur van de Alpen.

Bergtochten
Er staan verschillende dagtochten op ons programma. We trekken de bergen in op zoek naar ravijnen, grotten, watervallen en bergrivieren. Op een van de tochten testen we de hangbrug in Holzgau. Ook de kabellift in de buurt moeten we zeker proberen!
Tijdens enkele dagtochten houden we halt in één van de typische Hütten om te genieten van een drankje en om te smullen van een Apfelstrudel of een Kaisersmarren.

leefregels bergtocht (pdf)

Keuzedag
Op een van de dagen plannen we een keuzedag. Je kunt kiezen uit deze activiteiten: mountainbiken, rafting, tweedaagse of geocaching.
– De mountainbikers fietsen door dalen en op hellingen om hun bestemming te bereiken. Op de fiets beleef je de bergen op een heel andere manier!
– De avontuurlijk geocachers halen al hun kennis van kaarten boven en zoeken caches in de omgeving. Zo verzamelen ze punten waar een verrassing mee te winnen is.
– De rafters stappen onder professionele begeleiding en met het gepaste materieel in een raftboot en bevaren een stukje van de Lech.
– De wandelaars wandelen op de eerste dag van de tweedaagse naar een berghut, eten en overnachten daar en wandelen de dag nadien terug. Spectaculaire uitzichten gegarandeerd!

Sport en spel
Tijdens een kamp kunnen spannende spelen en sport niet ontbreken. Groepen nemen het tegen elkaar op en strijden voor misschien wel mooie prijzen.

Zwemmen
Als het warm weer is, zwemmen we in de open lucht! Op een ligweide is het zalig om wat uit te rusten en te genieten.

Touwenparcours
Met de hele groep verkennen we ook een uitgebreid touwenparcours, waar iedereen op zijn of haar eigen niveau parcours kan afleggen. Ook hier is er professionele begeleiding voorzien en de dubbele deathride is een échte aanrader!

Bagage

Wat neem ik mee? Download deze handige checklist bagage (PDF) om je rugzak en koffer te vullen. Als je de checklist afdrukt en meeneemt, kan je bij de terugreis gemakkelijk afvinken of je niets in Oostenrijk hebt laten liggen.

Wat laat je thuis?
Omdat een kamp een groepsgebeuren is en we tien dagen met (en niet naast) elkaar willen leven, is een gsm, tablet of smartphone, computer, iPod of andere muziekdragers en kauwgom absoluut niet toegelaten tijdens de reis. Op de pagina ‘We houden contact’ kan je lezen op welke manier ouders de reis kunnen volgen en hoe ze ons in noodgevallen kunnen bereiken.

Extra
Sommige mensen gebruiken wandelstokken voor bergwandelingen. Wij raden dit niet expliciet aan of af. Wie er toch wil meenemen, kan in wandelen met stokken (PDF) wat extra informatie lezen. Een degelijke tochtuitrusting (wandelschoenen, kledij, voedsel …) is heel belangrijk. Bekijk de checklist tochtuitrusting (PDF) en zorg ervoor dat je alles meehebt.

Noodzakelijke documenten

Voor deze reis heb je een aantal documenten nodig. Breng dit op tijd in orde! Deze documenten moet je verzamelen, invullen … en ten laatste op 18 juni 2023 aan dhr. Bert Bogaert bezorgen.

Medische fiche 
Op onze reisbijeenkomst krijg je van ons een medische fiche (pdf). Laat die door je ouders (zo volledig mogelijk) invullen. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld en blijven binnen de begeleidingsploeg. De gegevens zijn wel noodzakelijk om adequaat en op een goede manier te kunnen reageren. Wij wensen niemand een doktersbezoek toe, maar deze informatie kan ook voor hen belangrijk zijn.

Reistoelating 
Omdat jullie minderjarig zijn, moeten je ouders via een officieel document aangeven dat je met ons mee op reis mag. Vraag tijdig de reistoelating aan. Wil je het document zelf afhalen, dan doe je dit in de gemeente of stad waar je woont. Deze gegevens moet je invullen of doorgeven als ‘organisatie’:
vzw Vrij Onderwijs Blankenberge-Wenduine Sint-Jozef Sint-Pieter Middenschool
Weststraat 86
8370 Blankenberge
Datum en bestemming: augustus 2023, Oostenrijk – Stanzach

Een kopie van de voor- en keerzijde van je identiteitskaart 
Neem van de voor- en de keerzijde van je identiteitskaart een duidelijke kopie. Je kunt dit aan het onthaal van de school vragen.

Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK)
Dit document moet je ten laatste een maand op voorhand aanvragen en zelf meenemen in je portefeuille.
Bond Moyson
CM
Partena Ziekenfonds (Euromut en Partena)
Liberale Mutualiteit
Neutraal Ziekenfonds
Helan
Belangrijk: Tijdens de zomermaanden blijft de schoolverzekering geldig.

Tussenkomst ziekenfonds
Sommige ziekenfondsen geven korting op meerdaagse uitstappen. Onze reis kan daar voor in aanmerkingen komen. Na de reis bezorgen we iedere deelnemer een attest dat je kan gebruiken om die tussenkomst bij je eigen ziekenfonds aan te vragen.

Maatregelen corona

Voorlopig gelden er geen extra maatregelen voor deze reis.

Wat met teken?

Een tekenbeet is op zich doorgaans niet gevaarlijk, maar de teek kan wel een rol spelen bij het overbrengen van verschillende ziektes. De bekendste is waarschijnlijk de ziekte van Lyme, maar ook anaplasmose en tekenencefalitis kunnen door een teek overgebracht worden. De laatste is zeldzamer dan de ziekte van Lyme, maar kan in een tweede fase wel een ontsteking van de hersenen en het hersenvlies veroorzaken.

Omdat er tegen tekenencefalitis een vaccinatie bestaat, wordt deze door de Oostenrijkse regering ook aangeraden. Weliswaar gaan we niet kamperen – wat het risico verhoogt op tekenbeten – maar we komen wel in contact met bossen en hoge grassen tijdens de bergtochten en sport en spel.

Voor de vaccinatie kan je terecht bij de huisarts. Bij een versnelde procedure kan een tweede vaccinatie al gezet worden na 14 dagen na de eerste vaccinatie. Deze vaccinatie wordt geadviseerd en is dus niet verplicht.

We houden contact

Schrijven naar Oostenrijk
Tijdens ons verblijf kunnen ouders, vrienden … je een kaartje of brief schrijven. Geef hen daarvoor dit adres:
Aan (jouw voor- en familienaam)
Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge
Haus Bergland
Rauth 16
A-6642 Stanzach
Oostenrijk

Schrijven naar België
Een kaartje of een brief verstuur je het best in een enveloppe. Zo komt het sneller aan in België. Maak deze enveloppen thuis al klaar! Zet op elke enveloppe de naam en het adres van de persoon die je een kaartje of een brief wil sturen. Kleef er GEEN Belgische postzegel op. De Oostenrijkse postzegels zijn in het kamphuis te koop: 1,00 euro per postzegel (prijs 2022).

Volg ons hier
We laten via de Facebookpagina van de school iets weten wanneer we zijn aangekomen en wanneer we bijna weer thuis zijn. De ervaring leert ons dat we tijdens de reis vaak te weinig tijd  hebben om veel te berichten over de reis zelf. De verhalen zullen dus later verteld worden!
Via onderstaande links kom je heel wat te weten over het Lechtal: het weer webcam

Enkel in nood!
Enkel bij hoogdringende noodsituaties kunt u de begeleiding (de heer Verbouw) rechtstreeks bereiken via het nummer +32 493 50 14 72.

Betaling

De totale prijs per leerling bedraagt € 536,00.

Het totale bedrag kan volledig of via een afbetalingsplan betaald worden. Wij raden aan om – bij de laatste keuze – online of door de bank een doorlopende opdracht (bestendige opdracht) in te (laten) stellen.

Dit is het afbetalingsplan:
tussen 1 en 10 oktober: € 67,00
tussen 1 en 10 november: € 67,00
tussen 1 en 10 december: € 67,00
tussen 1 en 10 januari: € 67,00
tussen 1 en 10 februari: € 67,00
tussen 1 en 10 maart: € 67,00
tussen 1 en 10 april: € 67,00
tussen 1 en 10 mei: € 67,00

Alles is in de prijs inbegrepen, behalve persoonlijke aankopen in een wegrestaurant of berghut. Ook de activiteit van de keuzedag, het touwenparcours, het zwemmen en het gebruik van de kabelbaan zitten in de prijs inbegrepen. Extra zakgeld voor de reis mag maximaal €50 bedragen!

Annulatie
De reis annuleren is mogelijk. Hou er wel rekening mee dat een annulatie niet kosteloos kan. Wij geven u het gespaarde bedrag terug, met vermindering van een bedrag, gelijk aan twee schijven. Annuleren in juni, juli of augustus betekent dat het volledige gespaarde bedrag niet wordt terugbetaald.